La percepció

Veure és la capacitat física de formar una imatge a la retina a partir de la llum que reflecteixen els objectes.

Mirar és veure amb atenció i interès.

Però no totes les persones percebem, interpretem, de la mateixa manera el que mirem.

 

Què vol dir percebre?

Percebre ve del llatí percipere que vol dir agafar o captar del nostre voltant i de nosaltres mateixos dades de la realitat.

Percebre és interpretar el que veiem. La percepció és la suma de la informació que ens donen els sentits i la interpretació que fem d’aquesta informació.

Els ulls reben la informació, però és el cervell el que la interpreta. Aquesta interpretació depèn de la capacitat cultural de cada persona.

La capacitat cultural de cada persona depèn de la seva capacitat cultural individual i de la societat a la qual pertany.

Percepció = Sentits + Cultura

Perception

Per exemple, les persones que saben llegir el firmament ple d’estrelles veuran les constel·lacions, en canvi els que no saben llegir el firmament, veuran un cel ple d’estrelles, per tant les persones que saben llegir el firmament perceben el cel diferent de qui no el sap llegir.

Taurus

Taurus

També, les persones que saben llegir el cel i coneixen els diferents tipus de núvols, sabran pronosticar quin temps farà, en canvi els que no ho saben, només veuran uns núvols.

Sky

Sky

El dibuix ens ajuda a aprendre a mirar, a vegades ens cal un dibuix per entendre realment el que estem observant, així els dibuixos dels naturalistes i els científics, per exemple, ens ajuden a entendre i conèixer la natura amb els seus dibuixos. Els arquitectes i els enginyers dibuixen per a poder construir els seus projectes.

És més fàcil entendre l’aparell digestiu amb un dibuix que amb una foto real, un dibuix d’un fòssil o un dibuix d’una casa fet per un arquitecte, etc. Fixa’t amb aquestes dues imatges, és més fàcil entendre com funciona el dibuix del sistema respiratori que una foto real.

El sistema respiratori

El sistema respiratori

Sistema resiratori

Sistema resiratori

Map drawing

Map drawing

Pensa quins oficis creus que algunes vegades cal interpretar o utilitzar un dibuix, aquí en llistem uns quants:

Arquitectura, enginyeria, dissenyador gràfic, dissenyador de moda, dissenyador industrial, cantant, il·lustrador, naturalista, arqueòleg, artista, publicista, director de cinema, cuiner, oficinista, mestre, fuster, mecànic, …

La percepció cultural

La cultura de les persones, les experiències i la cultura de la societat on pertanyen influeix en la nostra capacitat de percebre el que ens envolta, és a dir, no totes les persones percebem les coses de la mateixa manera encara que físicament veiem el mateix.

Per entendre l’art hem de coneixer la cultura relacionada amb ella. Fixa’t amb aquest quadre de Claude Monet, Impressió del Sol Naixent (1872):

Impressió del sol naixent  (1872), de Claude Monet

Impressió del sol naixent (1872), de Claude Monet

Aquesta pintura de Monet va ser criticada quan va ser exposada per primer cop perquè no seguia les normes d’una obra artística. En canvi, avui dia es considera una de les pintures més famoses i importants de la història de l’art. Veiem que ha canviat la percepció sobre què és art.

Si observem aquest quadre de Salvador Dalí, El Somni (1937), potser no entendrem res del seu significat, però si ens informem de l’obra de Salvador Dalí i el seu entorn potser trobarem més interessant la seva obra:

El Somni (1937), de Salvador Dalí

El Somni (1937), de Salvador Dalí

El somni tracta d’un dels temes de major fascinació pels surrealistes: el món dels somnis. Creien que la llibertat del subconscient dins del somni era expressada al màxim i d’aquesta manera els somnis podien funcionar com a detonador de la força creadora i utilitzar-los creativament .
A la imatge notem contraposant-se al blau profund del cel estiuenc, un enorme cap sense cos, amb els ulls immersos en un profund somni, que penja sobre un paisatge gairebé buit. El cap és tou, la blanor mostrar la vulnerabilitat. El coll, la boca, el nas i els ulls estan sent mantinguts per crosses, també hi viem que el cap del gos és mantingut per una sèrie de crosses de fusta, suggeriment que el cap pot desintegrar-se si les crosses són remogudes .
A La vida secreta de Salvador Dalí l’artista va escriure que havia imaginat El somni com un pesat monstre que era sostingut per les crosses de la realitat .

Aquestes obres de Picasso, Andy Warhol i Keith Haring no es poden entendre sense conèixer el significat, l’entorn cultural i la visió de l’artista:

Marilyn, d'Andy Warhol

Marilyn, d’Andy Warhol

Keith Haring

Keith Haring

Guernica /1937) de Pablo Picasso

Guernica /1937) de Pablo Picasso

Anuncis