Joan Brossa – Poemes visuals – Poemes objecte

Power point:

 

Joan Brossa naixia a Barcelona el 19 de gener de 1919 al carrer de Wagner. Li agradava molt d’haver nascut en un carrer que portava el nom del seu músic predilecte.
No era bon estudiant i no li agradava l’escola, li agradava entre altres els espectacles de màgia, d’il·lusionisme, el cinema i el parc d’atraccions del Tibidabo.
El seu pare va morir als 43 anys quan ell encara era jove. No volia estudiar, però volia formar-se com a literari, ho va veure més endavant i a poc a poc.

Durant la guerra civil, va viure a la casa de la seva tia tot sol, actuava de franc com a mag en diversos centres d’Esquerra Republicana, al Teatre Bosc, a la rambla del Prat. Ho feia vestit de xinès amb el nom de Wu.

La seva primera publicació va ser el mes de juny del 1938, durant la guerra civil espanyola, després que Brossa fou ferit en un ull.

Els poemes objecte es construeixen a partir d’objectes domèstics i de la cultura popular i de masses.
El poema objecte extreu dels objectes significats a partir de la seva aparença, del seu ús habitual, de l’acoblament amb altres objectes i de les expressions del llenguatge popular.

Joan Brossa és un dels iniciadors de la poesia visual a Catalunya i a l’Estat espanyol.
En l’obra de Joan Brossa s’encreuen l’abstracció i la vida quotidiana. A partir de l’ús d’objectes domèstics i quotidians (cadenes de vàter, banderes, pilotes, pintes, plats…), fa referència a conceptes abstractes (justícia, religió, política, art, guerra…).
Aquest procés de connexió d’objectes i conceptes abstractes es duu a terme a través de la ironia, la descontextualització, el refús de la distinció entre paraula i objecte, els jocs de paraules, l’associació lliure… Brossa construeix un món personal que ens fa redescobrir la percepció de la realitat.
La seva obra té molta influència en els grups avantguardistes del país i ha estat reconeguda oficialment al final de la seva vida.

Aquí tens alguns poemes objecte, el seu significat el treballarem a classe, però segur que pots interpretar de manera raonada aquests poemes. Joan Brossa no explicava el contingut de les seves obres, ell volia que cadascú pogués donar un significat personal.

2n-eso-visual-i-plastica-mirada-fertil-14-638 3-eso-visual-i-plstica-joan-brossa-10-638 3-esoplasticajoanbrossa-48-638

La poesia visual pretén crear significats utilitzant la matèria tradicional de la poesia, la paraula, i afegint-hi elements propis de la imatge i la plàstica.
La poesia visual té el seu origen en l’art del segle xx i en els moviments plàstics i literaris que reaccionen contra la poesia tradicional. Els cal·ligrames de Guillaume Apollinaire i de Joan Salvat-Papasseit i Josep Maria Junoy a Catalunya en són precedents.
El cal·ligrama és una composició poètica en què les lletres s’ordenen amb relació al contingut del text.

Poema

Poema

48167720 b17c371ec0111a4055fb0e663e71d421 brossa_hollywood

S musical

S musical

Volkswagner

Volkswagner

Escultures de Brossa:

Velòdrom d’Horta:

Situat al costat del Velòdrom d’Horta de Barcelona, és el primer poema visual que Brossa va fer en un espai urbà. Esteve Bonell i Francesc Rius, van encarregar-li a Brossa l’obra l’any 1984.
Els tres temps que l’integren són naixement, camí i destrucció. Hi ha una làpida explicativa al monument que diu: «naixença, el camí, pauses i entonacions i final». Les tres parts estan representades visualment amb una lletra A majúscula de pal sec de grans dimensions per la primera, amb el jardí amb un seguit d’interrogants i d’altres signes de puntuació per la segona, i finalment, amb la mateixa lletra “A” però aquest cop destruïda pel desenllaç.
Brossa va dir:
“Possible significació? La vida dels éssers és sotmesa a una evolució degradant que acaba en destrucció”.

escultura-destruccio_joan_brossa_-_barcelona

21303714121126371

Façana del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona:

El 15 de juny de 1993, es va inaugurar el poema visual que decora la façana del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona (c/Bon Pastor). Està format per cent lletres de colors i l’escultura d’una llagosta, és un homenatge inconscient al talent dels aparelladors.

collegi-aparelladors-barcelona-brossa foto_152b0463dc0d80

Llibre (Passeig de Gràcia amb la Gran Via):

L’any 1994, el Gremi de Llibreters de Vell va encarregar a Joan Brossa un homenatge al llibre per col·locar-lo a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via.
La intenció era construir una escultura mòbil que es pot fer tombar d’un costat i de l’altre només amb l’impuls de la mà, però mai no arriba a caure. A la part inferior s’hi troba la col·locació d’una placa amb els noms i la signatura dels homenatjats. L’autor homenatjat el 2014 és Narcís Comadira.
Brossa va dir:
“Encara que el llibre pugui passar per moments de crisi, ningú podrà mai fer-lo caure definitivament a terra”.

monolit-fira-llibre-ocasio-antic-modern-3-h

Rambla:

A la Rambla (al mig – a terra), Cruïlla carrer del Carme, gairebé davant de l’església de Betlem, hi ha un antifaç, es va utilitzar com a recordatori de l’acte commemoratiu l’any 1991 , quan el Foment de les Arts Decoratives va atorgar el premi FAD-Sebastià Gasch a La Rambla.
Joan Brossa va escollir l’antifaç, ja que aquest és un símbol molt característic del teatre i del carnaval.

SONY DSC

Catedral:

Es troba a la Plaça Nova (catedral), és un ideograma de Barcino format per 7 lletres.
Tot i formar una paraula sencera, cada lletra constitueix una peça d’art per si mateixa, mentre que en el seu conjunt, s’estableix tot un joc amb la perspectiva i l’entorn. Si ens hi acostem, veiem que després d’una potent B, la A té forma de piràmide amb l’accent incorporat, la R és rotunda, la C té cara de lluna, la I guanya corporeïtat, la N té forma de vela i per subratllar la seva lleugeresa està feta en alumini mentre que les altres lletres són en bronze; finalment la O és un sol resplendent. És un homenatge a l’origen romà de Barcelona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncis